2017
Σπιρτόκουτο-Πόλεμος σε τέσσερις τοίχους

Η παράσταση είναι μεταφορά της κινηματογραφικής ταινίας «ΣΠΙΡΤΟΚΟΥΤΟ» του Γιάννη Οικονομίδη που πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το 2002. Η ταινία αποτέλεσε για πολλούς μια από τις κορυφαίες στιγμές του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου και άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση για το πώς «μέσα από ένα πανηγύρι ακούραστης υστερίας, ο Οικονομίδης κατόρθωσε να κάνει μια καταπληκτική σάτιρα» και να ξεκλειδώσει την πόρτα της μικροαστικής οικογένειας.

Το έργο διαδραματίζεται στο διαμέρισμα μιας ελληνικής οικογένειας, με το αιρκοντίσιον και την λογική «εκτός λειτουργίας». Ενδοοικογενειακή βία, λεκτική πενία, σεξισμός, κοινωνικός ρατσισμός, προβάλλονται σε υπερθετικό βαθμό, με αποτέλεσμα τα συναισθήματα όλων των χαρακτήρων να είναι έτοιμα να εκραγούν και να πυρπολήσουν τα θεμέλια των μεταξύ τους σχέσεων. Μια απρόοπτη εξομολόγηση θα γίνει η σπίθα που θα πυροδοτήσει ολόκληρο το «σπιρτόκουτο».

Φωτογραφίες

 «ΑΜΛΕΤ: Πλησιάζει η συγγένεια. Κινδυνεύει η ευγένεια»

(William Shakespeare – Hamlet – Μετάφραση Γιώργος Χειμωνάς)

 

Ένας κάθεται. Κάπου βολικά. Δεν θυμάται πότε κάθισε εκεί. Μάλλον δεν θα θυμηθεί ποτέ. Οι Άλλοι βρίσκονται γύρω του. Εκείνος δεν θυμάται πολλά πλέον. Μόνο ίσως τον εαυτό του σε κάποια παλιά όνειρα, που δεν τα βλέπει πια: Είδε κάποτε ότι ήταν κάποιος Ίλαρχος / κάποιος Βασιλιάς στο Άργος / κάποιος με Πιάνο Μπαρ στον Κορυδαλλό. Τώρα βλέπει τους Άλλους. Οι Άλλοι βλέπουν αυτόν. Γνωρίζονται. Στον υπόλοιπο κόσμο είναι γνωστοί ως Οικογένεια. Μεταξύ τους μιλάνε με λέξεις που ο κόσμος δεν τις ξέρει / δεν τις χρησιμοποιεί / δεν τις έχει καν ακούσει. Οι Άλλοι είναι όρθιοι. Κουρασμένοι. Τα πόδια τους έχουν πληγές από βάτα και ξερόχορτα. Όλοι θέλουν για λίγο να κάτσουν. Παρόλο που μιλάνε μόνο μεταξύ τους, φαίνεται να ξέρουν τα πάντα. ο Πατέρας / η Μάνα / ο Γιος / η Κόρη / οι Υπόλοιποι γνωρίζουν /γνωρίζουν για την Αλβανίδα / την πατρότητα / το μπαμπάκι και τις αγκινάρες / την Πικροδάφνη. Μέσα στη ζέστη που φαίνεται ότι έχει, το αίμα είναι παγωμένο. Όλοι θέλουνε να ζεσταθούνε. Χρόνια θέλουνε να ζεσταθούνε. Μέχρι το κλίμα να γίνει όπως το θέλουν, ανάβουν σπίρτα από ένα σπιρτόκουτο που δε λέει να αδειάσει. Μέχρι πότε.

Σιωπή.

Γιάννης Οικονομίδης

Στην πραγματικότητα η βία δεν είναι κρυμμένη. (…..)  Αλλά την κρύβουμε γιατί είμαστε χωριό. Και γι΄ αυτό ταράζεται ο κόσμος. Εγώ δεν κάνω παρά το αυτονόητο. Αν ήμασταν μια μητροπολιτική κοινωνία αλλιώς θα είχαν δεχτεί τη δουλειά μου, άλλες θα ήταν οι αντιδράσεις. Εδώ στην Ελλάδα, εννοείται, ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται να αποδεχτούν ότι όλοι οι έλληνες δεν μιλούν τη γλώσσα των ποιητών κι ότι υπάρχει μια γλώσσα και είναι αυτή που μιλάμε, η γλώσσα της καθημερινότητας.(….)

Δεν είμαι ηθογράφος, προσπαθώ να πάω στο βάθος, να δω τους χαρακτήρες. Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε έργα που να εκφράζουν τον κόσμο, να του δίνουν φωνή. Αισθάνομαι ένα «πες τα Χαράλαμπε»... Ο κόσμος θέλει να βγει κάποιος και να τα πει, ότι έτσι μιλάει ο έλληνας, αυτή είναι η συμπεριφορά του, αυτή είναι η σκατίλα του, χωρίς φόβο ή ηθογραφική διάσταση, αλλά με ρώμη, με θάρρος... 

Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Γιάννη Οικονομίδη στο BOVARY (www.bovary.gr-13|10|2017 ) και στη ΜΥΡΤΩ ΛΟΒΕΡΔΟΥ με την ευκαιρία της παράστασης «Στέλλα κοιμήσου» από το Εθνικό Θέατρο.

Συντελεστές

Κείμενο: Γιάννης Οικονομίδης – Λένια Σπυροπούλου
Σκηνοθεσία: Στάθης Μαυρόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια: Σοφία Τσιριγώτη
Σχεδιασμός φωτισμών: Διονύσης Καραθανάσης
Κατασκευή σκηνικού: Γιώργος Μαυρόπουλος – Art Bebe team
Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Πηλεύς Τερζής
Οργάνωση παραγωγής – Επικοινωνία: Απόστολος Λιάπης
Φωτογραφίες – επιμέλεια εντύπων: Τάσος Θώμογλου
Επιμέλεια video – trailer: Αλέξανδρος Καντόρος
Ψιμυθιολόγος: Ειρήνη Σιγανού
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ

Παίζουν:

Κώστας Βουρλιώτης
Γιάννης Κοντός
Ιωάννα Λαμνή
Πέτρος Μαλιάρας
Στάθης Μαυρόπουλος
Λένα Πέτροπούλου
Δήμητρα Σταματίου

10 Νοεμβρίου – 5 Δεκεμβρίου στις 21:15 στο Θέατρο Αυλαία

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Οικονομίδη που μας εμπιστεύτηκε το έργο του.

Επίσης ευχαριστούμε τους: Ομάδα τέχνης Όμπερον, Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», Θέατρο Τ, Κωνσταντίνο Μαυρόπουλο, Εύη Ταστσόγλου, Ανδρέα Παράσχο, Baker Kalfa.

Σύνδεσμοι

Δελτίο Τύπου

Πρόγραμμα

Κριτική

Videos