Ποιος σκότωσε τον Πολκ

Η σύνθετη πολυθεματική δράση με τίτλο: «Ποιος σκότωσε τον Πολκ» είναι προϊόν μακροχρόνιας έρευνας και συνεργασίας των: Στάθη Μαυρόπουλου – ηθοποιού και σκηνοθέτη, Εύης Καρκίτη – δημοσιογράφου και Τάσου Παπαδόπουλου – αρχαιολόγου – ξεναγού. 

Το 2011 παρουσιάστηκε στην Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» Θεσσαλονίκης το θεατρικό ντοκιμαντέρ  «Σε μια κόλλα χαρτί» σε δραματουργία και σκηνοθεσία του Στάθη Μαυρόπουλου, αναφερόμενο στην καταδίκη του Γρηγόρη Στακτόπουλου, δημοσιογράφου της εφημερίδας «Μακεδονία» ως ενόχου για τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζώρτζ Πολκ που είχε μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για συνέντευξη με τον αρχηγό του Δημοκρατικού Στρατού μέσα στη δίνη του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, τον Μάιο του 1948. Η δραματουργία προέκυψε από εκτενή μελέτη της βιβλιογραφίας, αρθογραφίας της εποχής, συνομιλιών και αλληλογραφίας με πρόσωπα που είχαν έμμεση σχέση με αυτήν την όχι τόσο μακρινή υπόθεση. Εμπλουτίζοντας την ερεύνα μας και την εμπειρία μας,  αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια ζωντανή  δράση στην πόλη της Θεσσαλονίκης συνδυάζοντας δραματουργία, ιστορική έρευνα, ξεναγική περιήγηση με τη βοήθεια τεχνών όπως μουσική, video, φωτογραφία, χορό κ.α. με σκοπό τον αναστοχασμό σε ένα γεγονός που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο αποτελώντας παράλληλα μια συνταρακτική όσο και σκοτεινή σελίδα της ιστορίας της Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου. Πρόκειται για μια πτυχή της ιστορίας, όπου το παγκόσμιο συναντά το τοπικό, η οποία ακόμη δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς και έχει αφήσει ίχνη όχι μόνο στη συλλογική μνήμη αλλά και στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης. Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε τα γεγονότα και το αποτύπωμά τους στο φαντασιακό μέσω της πολυθεματικής δράσης, με τη συνέργεια πολλών γνωστικών πεδίων και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, συνδέουν τα γεγονότα με άγνωστες γωνιές της Θεσσαλονίκης ώστε να αφηγηθούν με τρόπο συναρπαστικό αυτή την ιστορία η οποία έχει ιστορικές, κοινωνικές, πολιτισμικές και πολιτικές διαστάσεις και η οποία ποτέ δεν έπαψε να απασχολεί.  

 

Η σύνθετη πολυθεματική δράση “Ποιος σκότωσε τον Πολκ” επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΑ και τελεί υπό την αιγίδα του.

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΛΙΑΦΑΡΜ Α.Ε.

Φωτογραφίες

Περιγραφή Δράσης

Η δράση προορίζεται να διεξαχθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης στις 15  16 και 17 Οκτωβρίου 2021 περιλαμβάνοντας τις εξής 7 δραστηριότητες:

  1. Ιστορική – περιηγητική ξενάγηση στην πόλη από τον αρχαιολόγο, ξεναγό Τάσο Παπαδόπουλο με άξονα τα σημεία ενδιαφέροντος όπου θα ξετυλιχτεί η ιστορία και το παρασκήνιο της υπόθεσης της δολοφονίας του Τζωρτζ Πολκ . Διάρκεια: 3 ώρες, περιφερόμενη δράση.
  2. Παράλληλα με την ξενάγηση, στα προαναφερθέντα σημεία θα στηθούν  δραματοποιημένα στιγμιότυπα της υπόθεσης ερμηνευμένα από  ηθοποιούς της ομάδας ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ. Τα δραματοποιημένα στιγμιότυπα θα παρουσιάζουν στους θεατές χαρακτηριστικά πρόσωπα και καταστάσεις της πολύκροτης υπόθεσης συμπληρώνοντας την αφήγηση. Διάρκεια: 2 ώρες, περιφερόμενη δράση.
  3. Video προβολή (οδός Αγίας Σοφίας),  με αρχειακό υλικό και επίκαιρα της εποχής σε ταυτιζόμενα με την υπόθεση Πολκ και την εποχή του εμφυλίου. Διάρκεια: αέναη προβολή από τη δύση του ηλίου ως τα μεσάνυχτα για όλο το τριήμερο, στατική δράση.
  4. Μουσική στο δρόμο (οδός Αγίας Σοφίας),  από κουαρτέτο νέων μουσικών, μελών της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA, 2016). Με κοινή ώρα έναρξης με την ξενάγηση, το κουαρτέτο θα παίζει για τους περαστικούς κλασική και τζαζ μουσική, θα επενδύει μουσικά την παραπάνω προβολή για 2 ώρες και θα συνδέεται θεματικά  με την ξεναγική δράση με αποκορύφωμα τη «συνομιλία» των μουσικών με τον αφηγητή κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους με το περιηγητικό γκρουπ στο σημείο της δράσης. Διάρκεια: 2 ώρες, στατική δράση.
  5. Χορός στο δρόμο (Νέα παραλία), από την ομάδα χορού JITTERBUGS SKG.  Η ομάδα θα χορεύει lindy hop, swing, fox trot, jive κ.α., τους χορούς της εποχής αποτελώντας σημείο της ξεναγικής δράσης με αποκορύφωμα τη «συνομιλία» των χορευτών με τον αφηγητή κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους με το περιηγητικό γκρουπ στο σημείο. Διάρκεια: 2 ώρες, στατική δράση.
  6. Έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Η Θεσσαλονίκη από τον εμφύλιο στο σήμερα –  Μια τοπογραφία χωρίς νεκρούς ήρωες». (Βιβλιοπωλείο Μυθιστορία- περιοχή Ντεπό) Η επιμέλεια της έκθεσης θα γίνει από τη φωτογράφο Τζίνα Άρχοντα.
  7. Διαδραστικός  ψηφιακός χάρτης με τα ιστορικά σημεία ενδιαφέροντος της υπόθεσης Πολκ, φωτογραφίες, αρχειακό υλικό, τα σημεία που θα διεξαχθεί η δράση κ.α. 

Λόγοι που αποφασίσαμε να ασχοληθούμε
με τη συγκεκριμένη δράση.

Οι συντελεστές της πολυθεματικής δράσης κατανοώντας τη σημασία που έχει για την ιστορία της Θεσσαλονίκης η υπόθεση αυτή και την σύνδεσή της με την κρίσιμη για ολόκληρο τον κόσμο περίοδο του Ψυχρού Πολέμου αξιοποιούν κάθε μέσο ώστε να κάνουν την εκδήλωση αυτή μια υπόθεση ολόκληρης της πόλης. 

Με πλούσια θεατρική εμπειρία στο ενεργητικό τους αλλά και τεχνογνωσία από πολυάριθμες πολιτιστικές διαδρομές αναδεικνύουν την δυναμική, την διάχυση και την σαγήνη που ασκεί μια δράση η οποία παρουσιάζεται μακριά από τους καθιερωμένους χώρους τέχνης, έξω στον δρόμο, συνθέτοντας ένα καινοτόμο και δυνατό αστικό βίωμα. 

Η προσέγγιση και ο σχεδιασμός της δράσης κινητοποιεί ομάδες και άτομα που προέρχονται από διαφορετικές δημιουργικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης και ξεχωρίζουν με την  καλλιτεχνική ταυτότητα, το ύφος και τις αισθητικές αναζητήσεις τους. 

Θέατρο, μουσική, αφήγηση, κινηματογράφηση, χορός, φωτογραφία αποτελούν τα επιμέρους στοιχεία της  σύγχρονης σύλληψης της καλλιτεχνικής δημιουργίας της δράσης, ανατρέποντας εδραιωμένες αντιλήψεις για το πού γεννιέται η τέχνη, πώς και πού παρουσιάζεται. 

Η πολυθεματική δράση «Ποιος σκότωσε τον Πολκ» επιδιώκει να εμπλουτίσει τη σύνθετη πολιτισμική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτοντας τις κρυφές ιστορίες και τα βιώματα των ανθρώπων της συμβάλλοντας παράλληλα στη δημιουργία ενός νέου πολιτιστικού αλλά και τουριστικού τοπίου, που απορρίπτει τα στερεότυπα, κατανοεί την ιστορία και αξιοποιεί τις προκλήσεις μιας νέας εποχής. 

Η σύνθετη πολυθεματική δράση «Ποιος σκότωσε τον Πολκ» είναι μια συνεργασία των ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ ΑΜΚΕ, THESSALONIKI WALKING TOURS και JITTERBUGS SKG.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – έρευνα – συντονισμός δράσης: Στάθης Μαυρόπουλος 
Έρευνα – ξεναγική αφήγηση: Τάσος Παπαδόπουλος Έρευνα – επικοινωνία: Εύη Καρκίτη
Video: Γιώργος Κόγιας 
Σκηνογραφική – Ενδυματολογική επιμέλεια: Μαρία Καβαλιώτη 
Φωτογραφική επιμέλεια: Τζίνα Άρχοντα 
Κατασκευή ψηφιακού χάρτη: Τριαντάφυλλος Σταυρίδης 
Οργάνωση παραγωγής: Γιάννης Γκουντάρας

Τεχνική υποστήριξη: Γιώργος Μαυρόπουλος

Ερμηνεύουν

Κώστας Βουρλιώτης
Μαρία Κατσιά
Διονύσης Καραθανάσης
Ιωάννα Λαμνή
Δήμητρα Σταματίου

Μουσικοί

Φλάουτο: Χριστίνα Μπαλή 
Βιόλα: Καλλιφώνη Σαραντάκου
Βιολί: Ορφέας Σαραντάκος
Βιολοντσέλο: Άρτεμις Κουκουζίκα

Χορευτές

Ξένια Βασιλείου
Ηλίας Καλπάκας
Μάγδα Νέννου
Πέτρος Πασβάντης
Νίκος Στράκας
Θάλεια Παντικίδου

Ευχαριστούμε την εταιρία ΛΙΑΦΑΡΜ Α.Ε. για την ευγενική χορηγία της, το βιβλιοπωλείο Μυθιστορία για τη φιλοξενία της φωτογραφικής έκθεσης, τον Χρήστο Σαββίδη για τη δημιουργία της αφίσας καθώς και την Μαρία Άρχοντα και το ADM PRESS για την πολύτιμη υποστήριξή τους.

Multimedia