Η Απειλή

Λίγα λόγια για το έργο

Ένα ζευγάρι ζει απομονωμένο στο διαμέρισμά του. Η γυναίκα δεν βγαίνει ποτέ έξω από το διαμέρισμα ενώ ο άντρας βγαίνει μόνο για τη δουλειά του και τα απολύτως απαραίτητα. Κέντρο του κόσμου τους είναι τηλεόραση. Ζουν μέσα από αυτή, αποτελεί τη δική τους ασφαλή διέξοδο στον έξω κόσμο. Όταν δίπλα τους μετακομίζει μια αλλοδαπή οικογένεια, πανικοβάλλονται. Κλείνονται στο σπίτι και ακούνε  τρομοκρατημένοι τους θορύβους από το διπλανό διαμέρισμα. Αρχίζουν να οπλοφορούν  σχεδιάζοντας τη φυσική εξόντωσή τους. Η απειλή είναι οι ήχοι των άλλων και το ζευγάρι μετατρέπεται σε θλιβερούς υπερασπιστές ενός  πλασματικού οχυρού.

Ανάλυση

Το έργο της Άρτεμης Μουστακλίδου Η απειλή  (Α΄ Κρατικό Βραβείο θεατρικού έργου 2012) είναι γραμμένο στην παράδοση του νεοελληνικού ρεαλιστικού θεάτρου με στοιχεία παραλόγου. Τα θέματα που θίγει το καθιστούν σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ: ο εγκλεισμός, η ανασφάλεια και η συνεχώς αυξανόμενη εμμονή με την τηλεόραση που έχει αντικαταστήσει  όχι μόνο κάθε άλλη ψυχαγωγία αλλά και κάθε άλλη δραστηριότητα. Η θεμελιώδης δομική κοινωνική μονάδα « το παντρεμένο ζευγάρι» ζει απομονωμένο από συγγενείς, φίλους και γείτονες, διαπληκτίζεται  αφόρητα  για τα πάντα, αλλά κυρίως για το τι έργο θα επιλέξουν  να παρακολουθήσουν στην τηλεόραση.  Μέσα από τη διαρκή διένεξη τους αποκαλύπτονται οι  απόψεις και ψυχικές ανάγκες  του καθενός, που γυρεύουν ικανοποίηση και ολοκλήρωση μέσω της θέασης, της παρακολούθησης των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Το κλάμα ενός μωρού από το διπλανό διαμέρισμα θα φέρει την ανατροπή. Οι «διπλανοί», οι «γείτονες», οι «άλλοι» απειλούν την ασφάλειά τους. Ίσως και να ήθελαν βαθειά μέσα τους να τους γνωρίσουν για να ξεφύγουν από την απελπισία της απομόνωσής τους αλλά ο φόβος για το άγνωστο τους εμποδίζει. Η σύνδεση με «άλλους» ανθρώπους τους γεμίζει ανασφάλεια. Η υποψία δε ότι οι «άλλοι» είναι αλλοδαποί – «Αλβανοί, Πακιστανοί, Μαύροι δεν έχω ιδέα» – τους τρομοκρατεί. Η παράνοια τους κλιμακώνεται και πυροδοτείται διαρκώς από τις τηλεοπτικές  εκπομπές και το ασταμάτητο κλάμα του μωρού. Τα όρια ανάμεσα στον φόβο και την ψύχωση είναι πλέον δυσδιάκριτα. Αμπαρώνονται, εξοπλίζονται και τελικά αρχίζουν να φοβούνται ο ένας τον άλλο.

Το έργο « Η Απειλή» της Άρτεμης Μουστακλίδου είχαμε τη χαρά να το διαβάσουμε από τους πρώτους  και να διακρίνουμε τόσο την ενδιαφέρουσα θεματολογία όσο και το ξεχωριστό δραματουργικό του ύφος. Το «ανέβασμα» του από την ομάδα μας ήταν θέμα χρόνου. Σήμερα, με τις παρούσες συνθήκες φαντάζει προφητικό το έργο της συγγραφέως. Με αφορμή τον εγκλεισμό (εκούσιο ή ακούσιο) το έργο προβάλλει τόσο πολύ τον παράλογο τρόμο για κάθε τι «διαφορετικό», για το «καινούργιο», για το «άλλο» και δεν παύει ποτέ να είναι επίκαιρο και να ελκύει το καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Τι συμβαίνει στο μυαλό και στην ψυχή των ανθρώπων όταν βρεθούν μπροστά στο «άγνωστο»; Μέχρι που μπορεί να τους οδηγήσει αυτό; Πώς θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε από τα στερεότυπα που περιορίζουν την ελεύθερη σκέψη και οδηγούν στις διακρίσεις και τον φόβο απέναντι στην ίδια τη ζωή; Είναι τελικά αυτό δυνατό;

Πηγές: The Greek Play Project – Κυριακή Πετράκου

       Indepened.gr – Γιάννης Λεοντάρης

Στο έργο της Άρτεμης Μουστακλίδου καθρεφτίζεται η παθολογία του σύγχρονου δυτικού τρόπου ζωής: Απομόνωση, αποξένωση, έλλειψη κοινωνικών ενδιαφερόντων και αλληλεγγύης, ρατσισμός, ξενοφοβία, μη αποδοχή κάθε διαφορετικότητας θέματα τα οποία θεωρούμε ότι έχουμε ηθικό και καλλιτεχνικό καθήκον να φέρνουμε διαρκώς στο προσκήνιο, να εμβαθύνουμε σε αυτά, να τα υπενθυμίζουμε.

Φωτογραφίες

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Στάθης Μαυρόπουλος

Σκηνικά – κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη

Σχεδιασμός φωτισμών – οπτικών & ηχητικών εγκαταστάσεων: Γιώργος Κόγιας

Κίνηση: Μαριάνθη Ψωματάκη

Σχεδιασμός φωτισμών – Βοηθός σκηνοθέτη: Διονύσης Καραθανάσης

Τεχνικός σκηνής: Γιώργος Μαυρόπουλος

Παραγωγή: ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ

Παίζουν

Ιωάννα Λαμνή, Γιάννης Μόχλας

Από τις 4 Φεβρουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα.

Ώρες παραστάσεων: Παρασκευή:21:30
Σάββατο: 21:00
Κυριακή: 19:00
Δευτέρα:21:30

Τιμές εισιτηρίων:

12€ κανονικό | 10€ μειωμένο (φοιτητών, ανέργων, ΑΜΕΑ, πολυτέκνων & άνω των 65). Ατέλειες κάθε μέρα εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.

Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΑ.

Multimedia