«Υμπύ Τύραννος» του Alfred Jarry

Μια αθυρόστομη κωμωδία σε σκηνοθεσία Χρήστου Παπαδημητρίου

Μετά από Το Θείο Τραγί του Γιάννη Σκαρίμπα, υποψήφιo για το Βραβείο Σκηνοθεσίας και το Βραβείο Καλύτερης Παράστασης της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών για τη σεζόν 2022-2023, η ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ, συνεχίζοντας να αναζητά νέους δρόμους αφήγησης, κάνει ένα δυναμικό comeback με τον Υμπύ Τύραννο του Alfred Jarry: μια αθυρόστομη κωμωδία για την απληστία των πολιτικών ηγετώνσε σκηνοθεσία Χρήστου Παπαδημητρίου.

Το έργο

Ο Υμπύ Τύραννος είναι μια γκροτέσκα θεατρική φάρσα, παρωδία του Μάκβεθ του Σαίξπηρ, γραμμένη από τον Πατέρα του Θεάτρου του Παραλόγου, Alfred Jarry, που σατιρίζει την ασυδοσία των πολιτικών ηγετών και τον παραλογισμό του να θέλει κανείς τα πάντα απλά και μόνο γιατί τα θέλει. Ο κεντρικός αντι-ήρωας του Jarry, Υμπύ, ένας αμόρφωτος, κοιλιόδουλος, ωμός και εμμονικός με την εξουσία χαρακτήρας, κατασφάζει τη βασιλική οικογένεια της Πολωνίας για να σφετεριστεί τον θρόνο, αλλά αποδεικνύεται…μεγάλος χέστης όταν καλείται να αντιμετωπίσει τον γιο του βασιλιά, τον μοναδικό επιζώντα από τη μαζική σφαγή. 

Η παράσταση

Με μία άκρως τολμηρή, νέα μετάφραση στη διάθεσή της, η ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ αντιμετωπίζει το κείμενο του Jarryως rolling stone, μια πέτρα που κυλά από το παρελθόν στο παρόν της παγκόσμιας πολιτικής πραγματικότητας – ή του παγκόσμιου πολιτικού παραλογισμού. Με παιγνιώδη διάθεση, μέσα από την πολυφωνική αφήγηση, τη συνεχή κίνηση και την εφευρετική λειτουργία των ηθοποιών πάνω στη σκηνή, την προβολή video, τη χρήση liveaction κάμερας και τη δημιουργική ένταξη της ζωντανής μουσικής στη δράση, η παράσταση «βγάζει γλώσσα» και προ(σ)καλεί τους θεατές να βουτήξουν στο παρανοϊκό σύμπαν του Jarry και της εποχής μας: μιας εποχής που μοιάζει με φάρσα, μιας εποχής που μπορεί να εκφραστεί με μία μόνο λέξη: ΣΚΑΤΑ!  

*Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 13 ετών.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος

Σκηνοθεσία: Χρήστος Παπαδημητρίου

Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη

Φωτισμοί: Διονύσης Καραθανάσης

Πρωτότυπη μουσική – Ηχητικά περιβάλλοντα: Χρήστος Γκουγκούμας

Εφαρμογές video: Γιώργος Κόγιας

Τεχνική υποστήριξη – Κατασκευές: Γιώργος Μαυρόπουλος

Σχεδιασμός αφίσας: Βίκτωρ Γκουντάρας – Studio Hervik

Υπεύθυνη επικοινωνίας και διαφήμισης: Λία Κεσοπούλου

Παραγωγή: ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ

ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ: Χρήστος Γκουγκούμας, Διονύσης Καραθανάσης, Ιωάννα Λαμνή, Στάθης Μαυρόπουλος, Ιωάννα Σιδηροπούλου, Σάββας Τραπεζάνογλου

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:

«Ο ΒΑΣΙΛIΑΣ ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΕ
Δεν υπάρχει πιο δύσκολη δοκιμασία από την επαναφόρτιση της δυναμικής μιας πάλαι ποτέ πρωτοπορίας. Θέλει καντάρια φαντασίας και τόλμης.

Ε, λοιπόν, είδα στο eightball club στα Λαδαδικα τον Α. Ζαρί να ζωντανεύει. Ο βασιλιάς του δεν πέθανε, ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει.

Δείτε την φετινή παραγωγή της ανήσυχης και ευρηματικής ομάδας ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ και θα καταλάβετε τι εννοώ.

Μια θεοπάλαβη αλλά απόλυτα σοβαρή περφόρμανς, ένας ύμνος στη δυναμική του θεάτρου που δεν αφήνει τίποτα όρθιο.

Ανεπιφύλακτα τη συστήνω.»

Σαββας Πατσαλίδης – Κριτικός Θεάτρου-πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών.

 

Trailers / Videos Παράστασης

Φωτογραφίες