Λίγο φαΐ για τον δρόμο

Μια συμπαραγωγή της Γκραν Γκινιόλ με την Thessaloniki Walking Tours

Τον Απρίλιο του 1941 οι Ναζί θα έφταναν και στη Θεσσαλονίκη. Μετά το τέλος του πολέμου τίποτε δεν θα ήταν πλέον το ίδιο. Το μεγάλο τραύμα φτάνει στους επόμενους σαν ψίθυρος και έτσι διατηρείται για δεκαετίες με αποτέλεσμα μια νεότερη γενιά να μην γνωρίζει σε ποια πόλη ζει και ποια ήταν τα γεγονότα που την τραυμάτισαν για πάντα.  Σταδιακά δημιουργείται μια γκρίζα ζώνη, γεμάτη με θραυσματικές αφηγήσεις και αοριστολογίες, οι οποίες πιο πολλά έκρυβαν πάρα αποκάλυπταν, αφήνοντας τα γεγονότα να παγώσουν στο χρόνο, χωρίς διαχείριση.

Η ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ και η ομάδα πολιτιστικών διαδρομών THESSALONIKI WALKING TOURS διοργανώνουν ένα στοχαστικό και βιωματικό ταξίδι στο χθες, προσεγγίζοντας με ιδιαίτερο τρόπο τις πλέον συγκλονιστικές στιγμές της πρόσφατης ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

Ανατρέποντας τις συνηθισμένες τακτικές της θεατρικής πράξης αλλά και της περιπατητικής αφήγησης , με αφηγήτρια τη δημοσιογράφο Εύη Καρκίτη  κινούμαστε δυτικά του κέντρου της πόλης, αναζητώντας τα ορατά αλλά και τα αόρατα ίχνη του εκτοπισμού των Εβραίων συμπολιτών μας προς το γκέτο Χιρς και τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό από όπου τον Μάρτιο του 1943 αναχώρησαν τα πρώτα τρένα με προορισμό το Άουσβιτς.

Πιστοί στα γεγονότα και με τη χρήση ατομικών ακουστικών μέσων και τη βοήθεια της τεχνολογίας AI, δημιουργούμε μια σειρά από ηχητικά, νοητικά αλλά και ψυχικά τοπία τα οποία μας μεταφέρουν νοερά σε μια συνταρακτική εποχή. Αναζητώντας τις φωνές των ανθρώπων, εκείνων που έφυγαν, εκείνων που έμειναν, ακόμη και εκείνων που δεν ήθελα να γνωρίζουν, εισχωρούμε σε μια συνθήκη, όπου οι ημέρες εκείνες, χαμένες πίσω από τις σκιές και τη λήθη, γίνονται κάτι το απτό.

Ένα λεωφορείο, το οποίο διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελεί κι αυτό έναν χώρο μνήμης, μας παραλαμβάνει από τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό για να μας  μεταφέρει σε ένα κρυφό σημείο της δυτικής Θεσσαλονίκης, μέσα σε ένα βιομηχανικό συγκρότημα.

Μια ειδικά διαμορφωμένη αποθήκη στους Μύλους Μελισσάρη που έχει ευγενικά παραχωρηθεί από τον Δήμο Ευόσμου – Κορδελιού γίνεται το σημείο για μια παράσταση, όπου πρωτότυπο κείμενο του Κωνσταντίνου Μαυρόπουλου συμπλέκεται αρμονικά με αποσπάσματα από τη νουβέλα του Νίκου Κοκάντζη «Τζιοκόντα»  επιτρέποντας  στη συλλογική μνήμη και το οικουμενικό του Ολοκαυτώματος να ακουμπήσει στη τραγωδία των Εβραίων συμπολιτών μας.

Στόχος είναι η πρόκληση ενός δυνατού βιώματος, μιας μοναδικής κι αξέχαστης εμπειρίας για μια βαθύτερη σύνδεση με το νόημα μιας απώλειας που τραυμάτισε ισόβια τη Θεσσαλονίκη αλλάζοντας δια παντός την ταυτότητά της.

Κείμενο: Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος
Σκηνοθεσία: Χρήστος Παπαδημητρίου
Σκηνικά – κοστούμια:  Μαρία Καβαλιώτη
Φωτισμοί:  Διονύσης Καραθανάσης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Χρύσα Λαζαριώτου – Χρήστος Γκουγκούμας
Τεχνική επιμέλεια – κατασκευές: Γιώργος Μαυρόπουλος
Οργάνωση παραγωγής: Γιάννης Γκουντάρας
Επικοινωνία διαφήμιση: Λία Κεσοπούλου

Παραγωγή: ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ ΑΜΚΕ

Ερμηνεύουν:
Διονύσης Καραθανάσης
Μαρία Κατσιά
Ιωάννα Λαμνή
Στάθης Μαυρόπουλος
Ιωάννα Σιδηροπούλου
Σάββας Τραπεζάνογλου

Τραγούδι – φωνητικά:Χρύσα Λαζαριώτου

Περιπατητική αφήγηση: Εύη Καρκίτη

Η παράσταση «Λίγο φαΐ για τον Δρόμο»  πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.
Under the auspices and with the financial support of the Ministry of Culture.

Αρωγός – συμπαραστάτης: Δήμος Κορδελιού Ευόσμου.

Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Πατάκη για την ευγενική παραχώρησης άδειας για την χρήση αποσπασμάτων της νουβέλας του Νίκου Κοκάντζη «Τζιοκόντα».

Φωτογραφίες